top of page

JAGODIČASTO PLANTAŽNO VOĆE

Šumski plod d.o.o Prozor vrsi organizovani otkup velikog broja vrsta jagodičastog plantažnog voća, koje nakon otkupa i prijema prolaze različite vidove obrade i kao finalni proizvod završavaju na domaćem i svjetskom tržištu.

MalinaEngleski naziv: Raspberry; Latinski naziv: Rubus idaeus L.;)

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u prosjeku 8-14 godina, a može postići starost i do 20 godina. Raste u obliku grma visine i do 3,5 m.

Ime idaeus potječe od imena planine Ida na Kreti. Rimljani su proširili uzgoj malina po Evropi. U srednjem vijeku se malina počinje koristiti u medicinske svrhe i kao boja.

Do danas je poznato oko 195 vrsta malina, među kojima su najvažnije:

 Evropska malina (Rubus idaeobatus idaeus L.)

  • Crvena malina (Rubus idaeus strigosus Michx. - Michx.)

  • Crna malina (Rubus idaeus occidentalis L.)

 

 

Borovnica (Engleski naziv: blueberry; Latinski naziv Vaccinium myrtillus)

 

Ovo je ujedno i jedan od važnijih proizvoda u asortimanu Šumski plod d.o.o Prozor

Osim naše planinske borovnice, u posljednje vrijeme se plantažno uzgaja i američka visokožbunasta borovnica, čije stablo naraste i do 3 metra. Visokožbunasta borovnica, poznata i kao sjeverna visokožbunasta borovnica, ili samo američka borovnica, (Vaccinium corymbosum) danas je postala najpopularnija vrsta voća kako za proizvođače, tako i za potrošače u većini zemalja svijeta. Ova biljna vrsta, američkog porijekla, vodeća je vrsta borovnice za komercijalni uzgoj,  pripada grupi jagodastog voća, unutar koje po ekonomskoj važnosti zauzima prvo mjesto. Biljka kultivisane visokožbunaste borovnice je višegodišnji, drvenasti, listopadni grm, koji u prirodi dostiže visinu od 1,50 do 3,0 metra, a u komercijalnoj proizvodnji visina njenog žbuna se održava na oko 2,0 metra. Plod su krupne, ukusne, plavo obojene bobice, težine 1,0-2,5 grama.

 

 

Kupina (Engleski naziv: blackberry; Latinski naziv: Rubus fruticosus agg)

Kupina je biljka penjačica iz porodice ruža (Rosaceae) te naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte te mjestimično odrvenjela. Bodlje služe za penjanje, ali i kao odbrambeni mehanizam protiv životinja koje se hrane lišćem kupine. Cvjeta od Juna do Augusta mjeseca. Nakon cvjetanja iz svakog pojedinog cvijeta razvija se sitni jagodičasti plod, crvene boje, koji kasnije potamni do tamnoplave i gotovo crne boje.

bottom of page