top of page

EU4BUSINESS 

Šumski plod potpisao sporazum u sklopu projekta EU4BUSINESS

 

Šumski plod doo iz Prozor Rame potpisao je sporazum o implementaciji projekta “Podrška stabilizaciji poljoprivrednika i firme Šumski plod u lancu vrijednosti jagodičastog voća” u sklopu poziva potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru ublažavanja negativnog uticaja COVID-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor.

 

Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava  je objavljen kroz projekat EU4Business koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provode UNDP, GIZ i ILO. EU4Business je dio Programa strategija lokalnog razvoja – Lokalne samouprave i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini koji provodi Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

 

Šumski plod doo je aplicirao na ovaj poziv vlastitim projektom čiji je cilj unapređenje i stabilizacija u lancu vrijednosti jagodičastog voća na nivou proizvođača i prerađivača u regiji Hercegovine i srednje Bosne putem nabavke opreme i repromaterijala radi poboljšanja uvjeta proizvodnje i ublažavanja negativnog uticaja epidemije COVID-19 na ovaj sektor. Projekt Šumskog ploda doo po broju bodova ocjenjen kao jedan od najboljih među 29 projekta izabranih za financiranje od ukupno 93 pristigla projekta .

 

U projektu “Podrška stabilizaciji poljoprivrednika i firme Šumski plod u lancu vrijednosti jagodičastog voća” su postavljena  dva specifična cilja:

 

 1. Poboljšanje izvozne konkurentnosti i opstanak na ino-tržištu firme Šumski plod kroz osiguranje dovoljnih količina kvalitetne maline putem osnaživanja veza sa kooperantima i stimulacijom investicija kojima će se obezbijediti plasman u pogledu pakovanja i higijenske ispravnosti proizvoda.

2. Tehničko-tehnološko osavremenjavanje proizvodnje jagodičastog voća kod grupe kooperanata, putem nabavke opreme i repromaterijala što će doprinijeti kvalitetnijem finalnom proizvodu i obezbjeđenju sigurnijih prihoda ruralne populacije, kojim se ostvaruje povećan nivo samozapošljavanja u ruralnim zajednicama.

 

Osim Šumskog ploda korisnici ovog projekta su 31 kooperant sa područja općina Prozor Rama, Gornji Vakuf i Bugojno. Ukupna vrijednost projekta je 177.094, 71 KM ( bez PDV) od čega grant sredstva Evropske unije iznose 132.820,66 KM, a financijska kontribucija korisnika projekta 44.273,55 KM. Rok trajanja projekta je 6 mjeseci.

bottom of page