top of page

ŠUMSKO VOĆE

Šumski plod d.o.o Prozor vrsi organizovani otkup velikog broja sumskog voca, koje nakon otkupa i prijema prolaze različite vidove obrade i kao finalni proizvod završavaju na domaćem i svjetskom tržištu. Pored dole navedene šumske borovnice, šumske maline i šumske jagode vrsimo i otkup svih vrsta ostalog sumskog voca kao npr. drenjak (cornus mas), brusnica (Vaccinium macrocarpon), šipurak (Rosa canina), smreka (Juniperus communis),...

ŠUMSKA BOROVNICA (Engleski naziv: wild blueberry; Latinski naziv :accinium myrtillus)

Ovo je ujedno i jedan od važnijih proizvoda u asortimanu Šumski plod d.o.o Prozor

Borovnica je listopadni grm visine do 50 cm koji raste na kiselim tlima naših brdskih listopadnih i mješovitih šuma. Cvate od aprila do juna, a plodovi uglavnom dozrijevaju u avgustu. Listovi, koji imaju ljekovita svojstva, beru se prije cvjetanja. Plod je okrugla bobica, promjera 5 - 10 mm, tamno plave boje, kožastog ovoja i kiselkasto-slatkog je okusa. Sadrži organske kiseline, mineralne tvari, tanin i boje.

ŠUMSKA MALINA (Engleski naziv: wild raspberry; Latinski naziv: Rosaceae)

Šumska malina je divlji plod sitnih bobica koje su neodoljivog ukusa. Jedu se svježe, a mogu se sušiti ili zamrznuti. Osjetljive su i brzo propadaju, pa ne mogu dugo biti u svježem stanju. 

Opis biljke: malina je trajna biljka grmolikog oblika. U prvoj godini razvija uspravne, do 2 m visoke mladice koje do zime odrvene. Ove se mladice razgranjuju u drugoj godini, cvatu i donose plod. Stabljika je okrugla i obrasla čekinjastim bodljikama. Listovi su neparno perasti, sastavljeni od 3-5 listića koji imaju dulju peteljku, dok su postrani listovi gotovo sjedeći na peteljci. Listovi su s gornje strane svijetlozeleni, a s donje strane gusto pokriveni pustenastim dlakama i po rubu pilasto nazubljeni. Cvjetovi su pravilni, složeni u paštice, bijele boje. Plod je crvena i sočna jagoda, slična kupini.

Cvjeta od Maja do Juna.

Stanište: malina raste često u velikoj množini po šumskim krčevinama, na sunčanim rubovima šuma i padinama, među grmljem te po kamenitim šumskim čistinama brdskog i planinskog područja.

ŠUMSKA JAGODA (Engleski naziv: wild strawberry; Latinski naziv: Fragaria vesca..)

Šumske jagode spadaju u divlje voće i imaju daleko veću važnost nego što se o njima zna. Šumske jagode cvjetaju od proljeća do sredine ljeta, a ponekad i po drugi put ujesen. Prvi plodovi mogu se naći već u svibnju, a ubiru se sve do jeseni. Divlje jagode vole šumarke i svijetla osunčana mjesta.To je jedna vrlo stara, otporna i samonikla trajnica koja prva nastanjuje krčevine i šumska požarišta. Možemo je naći sve do nadmorske visine od 1500m. Snažnog je okusa, zbog kojeg je unatoč sitnom plodu vrlo cijenjena.Plodovi su crvene boje i sočni.

Miris i okus: biljka bez cvjetova gotovo je bez mirisa i nešto trpka, a okus joj je nalik okusu trave i nagorak.

bottom of page